Decizia Tribunalului de la Nürnberg…   27 comments

Decizia Tribunalului de la Nürnberg…

Tribunalul de la Nürnberg, format din judecători ai tarilor învingătoare în cel de-al doilea război mondial (americani, rusi, englezi, francezi), încă din perioada de instrucție a procesului, a eliminat orice acuza (crima de război, genocid, antisemitism, xenofobie) dorite a fi puse în seama Mișcării Legionare. „Bogatele” dosare măsluite de comuniști, ca și de evrei, au căzut rand pe rand în fata adevărului. Împreună cu o alta mișcare de dreapta din Bulgaria, Mișcarea Legionara s-a aflat în afara oricărei acuzații. Singurul document al Mișcării Legionare a fost un Memoriu al Guvernului Roman în exil de la Viena, prezentat de Mihail Fotin Enescu, in calitate de delegat al acestuia, Tribunalului de la Nürnberg.

Redam în cele ce urmează, capitolele 4 și 5 ale acestui Memoriu:

„4. Si acum câteva cuvinte despre o problema în jurul căreia s-a făcut mult caz: atitudinea Mișcării Legionare fata de problema evreiasca. Nu este desigur aci locul de a analiza principiile Garzii de Fier în materie, ci numai de a spulbera o serie de inexactități privitoare la trecut.

Mișcarea Legionara era prea conștientă de înălțimea ținutei sale etice, de raspunderile sale fata de Poporul Roman si de importanta sa politica, pentru a trata problema evreiasca cu mijloace ieftine, ca violenta corporala sau a legilor speciale. Corneliu Codreanu însuși, provocat de anumiți politicieni îngrijorați de pactul Mișcării Legionare cu Iuliu Maniu și George Brătianu, a răspuns public ca problema evreiasca înțelege sa fie tratata într-un spirit de înaltă seriozitate. Mișcarea Legionara nu privea aceasta problema prin optica resentimentelor de rasa. Șefii legionari, poate cei mai buni cunoscatori din Europa ai problemei, cunoșteau prea bine calitățile intelectuale și profunda educație spirituala pe linia permanentelor ale acestui popor milenar, pentru a le subestima și a le combate cu forța materiala.

Pentru Mișcarea Legionara esența problemei nu se reducea la un aspect evreiesc, ci se prezenta în general ca o restabilire a echilibrului politic și economic, deplasat pana atunci în defavoarea Poporului Roman. Metoda urmata, spre deosebire de acelea ale miscarilor rasiste, era intarirea in primul rand pe cale organica si de libera concurenta a pozitiei elementelor romanesti, iar nu de slabire silita a elementelor alogene. Pe aceasta cale de libera intrecere, se vizau evreii numai in masura in care pozitiile lor se gaseau pe traiectoria noilor pozitii romanesti. Tot asa de bine aceasta metoda privea pe sasi, pe unguri sau pe svabi, fara ca prin aceasta sa se poata vorbi de anti-sasitismul, anti-ungurismul sau anti-svabismul Garzii de Fier, sau de o persecutie a acestor minoritati din partea Miscarii Legionare. Acestor nationalitati, fara exceptie li se lasa deplina folosinta a pozitiilor castigate si numai posibilitatea de a abuza de calcarea legilor in dauna Poporului Roman, cu ajutorul unei administratii corupte, li se retragea prin opera de dreptate sociala a Mișcării Legionare pentru toți deopotriva.

Ridicarea Poporului Roman, după sistemul legionar, urma sa apară treptat, prin construirea de noi poziții, folosind noi valori nefructificate într-un spațiu încă virgin, iar nu prin confiscarea altor poziții, deja existente. Dinamizarea Poporului Roman, pe terenul general al construcției, trebuia deci sa crească printr-un proces de concurs și deci de stimulare a tuturor forțelor existente, a căror îndepărtare din acest concurs ar fi atras după sine slăbirea economiei generale. Conducerea Mișcării Legionare era prea realista ca sa creadă ca România, cu puternicul ei potențial economic și cu funcțiunea ei de tranzit, poate fi izolata de Europa printr-un monopol al producției și transformata astfel într-o Mecca economica. Se cauta numai preemtiunea legitima ca în toate tarile democratice sau nu, a populației autohtone în distributia naturala a mijloacelor de producție, spre a se evita menținerea poporului roman într-o stare de pauperitate de pe urma tendințelor acaparatoare ale unor naționalități minoritare, mai bine organizate economic datorita unui lung trecut de privilegii sau unui puternic sprijin de ordin internațional. Corneliu Codreanu însuși și-a exprimat în mai multe rânduri fata de intimii sai, intenția de colaborare a unei Romanii întărită economicește cu un capital străin serios, care ar avea mai mult de câștigat în același timp cu Poporul Roman, de pe urma colaborării cu un stat puternic și onest condus, decât cu un stat anemiat de o administrație coruptibila și indiferenta.

Sistemul legionar urmarea deci prin sporirea activității în toate direcțiile, fără excluderea nimănui, sa întărească poziția Poporului Roman ca factor pozitiv de progres în spațiul înconjurător. Acest drept și aceasta datorie a Poporului Roman de a-si asigura libertatea de ridicare a indicelui sau de randament pe propriul pământ și deci de mărire a contribuției sale la ordinea multipla a Europei, credem ca nu pot fi negate de nimeni și mai puțin încă, desigur, de exponenții principiilor democratice.

Așadar, Mișcarea Legionara n-a urmărit, în tratarea problemei evreiești regimul legilor speciale, al câmpurilor de concentrare sau al stelelor hexagonale. Ceva mai mult inca, legislatia in vigoare cu cele trei categorii de evrei si institutiile de romanizare oficiale nu a apartinut Miscarii Legionare, ci guvernului precedent cat si celui ulterior. Aceasta precizare nu urmărește o repudiere, ci o relevare a nepotrivirii acestei legislații cu spiritul și cu tactica Mișcării Legionare, care, după cum se vede din expunerea de mai sus, a fost urmata în practica și trebuia sa fie continuata și la guvern în aceasta materie. Singura lege de esență legionara inspirata din tactica amintita dar neaplicata încă, a fost aceea întocmită de Ministrul Muncii de atunci, Vasile Iasinschi, care prevedea folosirea minimala a elementelor românești în întreprinderile comerciale, indiferent de originea etnica a proprietarilor.

Așadar și în problema evreiasca, mai bine spus romanească, Mișcarea Legionara se conduce cu același simt al echilibrului, al realităților și al principiilor morale, ca și în celelalte probleme importante, românești sau europene.

5. Cat despre intenții de violente fizice împotriva vechii clase politice sau a evreilor, omucideri sau pogromuri, numai cei care urmăresc menținerea diviziunilor și a tensiunii interne le pot pune în sarcina Mișcării Legionare. Ca în timpul loviturii de stat a Mareșalului Antonescu de la 21 ianuarie 1941, elemente iresponsabile de pe strada, fără nici o legătură cu Mișcarea Legionara și cu evenimentele, au abuzat ca ca întotdeauna în astfel de împrejurări și au jefuit și au ucis la întâmplare evrei ca și romani de altfel, este foarte posibil. Ca și unele elemente izolate chiar legionare, din porniri personale individuale impotriva unor evrei ca si unor romani, iarasi este posibil. Dar a considera responsabila Miscarea Legionara si conducerea ei de aceste violente la intamplare, corespunde tot atat de putin realitatii cat a face intreaga evreime din lume responsabila de asasinarea Lordului Moyne.”

(Pozitia politica a Garzii de Fier, Madrid, Ed.Carpatii, 1980, pp. 17-19).

Acest document a fost îndrumat la Comisia Instructorie de pe lângă Tribunalul International de la Nürnberg, care odata cu exonerarea legionarilor de orice culpa, a scos din cauza si entitatile pe care le reprezenta Miscarea Legionara: Guvernul Legionar si Armata Nationala. Aceste entitati nu sunt culpabile nici de „crime de război”, nu sunt nici „fasciste”, nici „naziste”, nici „colaboraționiste”.

Orice calomnie împotriva Mișcării Legionare cade în fata faptului ca, încă din faza preliminara a Procesului de la Nürnberg, aceasta a fost absolvita de orice acuza. Daca cei ce ne-au calomniat și continua sa o facă ar avea în vedere numai acest document, ar fi fost de ajuns sa nu fi apărut și sa nu se mai pună vreodată problema „crimelor”, „violentelor” și a atâtor alte calomnii, atribuite Mișcării Legionare. Repet: Mișcării Legionare!

Flor Strejnicu (fragment din volumul „Mișcarea Legionara și evreii“ de Flor Strejnicu, Ed. Imago, Sibiu 1996).

27 responses to “Decizia Tribunalului de la Nürnberg…

Subscribe to comments with RSS.

 1. Excelent. Aș putea să preiau acest fragment? Se găsește cartea pe internet?

 2. Sigut ca da… Eu am facut liceul la Sibiu…Am sa vorbes ccu un coleg din vremea aceea care este – am inteles – directorul Muzeului Brukenthal… Bun prieten cu mine…
  adm

 3. Care liceu? Am ceva cunoștințe despre oraș…

 4. Liceul Gheorghe LAZAR, promotia 1976, sectia reala… foarte aproape de piata 6 martie si muzeul Brukenthal…
  adm

 5. Mi-ai facut pofta sa desenez niste logouri-ideograme cu GARDA de FIER… Desenez si retraiesc istoria apusa… Sint foarte curios ce-o sa iasa… Apoi le postez pe blog…
  adm

  NB: Liceul Gheorghe LAZAR a fost un liceu vechi, chiar foarte vechi in vesnica concurenta cu Liceul Octavian GOGA, amindoua fiind licee teoretice…
  Boii de astazi le-or mai fi pastrat numele celebre?…sau le-au schimbat ca niste animale cretine ce sint in frunte cu Ministrul ala ONANIST?…
  De altfel toata educatia mi-am facut-o la Sibiu… Ai ceva legaturi cu orasul??…
  adm

 6. Numele celor două licee au rămas intacte. Cel puțin eu așa știu.

  Da, am legături cu orașul. Mă trag din apropiere, iar primul an de facultate l-am făcut acolo. Altceva nu mai declar aici. Altădată, când ne-om vedea.

  Toate cele bune,

  Alex

 7. Sunt curios să văd la ce duce pofta pe care am creat-o…

 8. Alex inseamna ca sintem putin frati de pamint… Oi…ioi….Nu-i putin lucru acesta…
  Te imbratisez… Dar ce nu ai fost cuminte si nu ai terminat facultatea la SibiU…era o sucursala a lui Babes-…?
  te mai imbratisez odata!!!
  cu drag,adm

 9. Si tu esti noctambul ca si mine???… Zbori noptile prin tariile cerului…
  fugi de te culca!…
  adm

 10. Aici ați nimerit-o iar. Suntem. Povestea Sibiu e destul de lungă și mai frumoasă la un pahar de vorbă.

  Noctambul? Oarecum. Sunt o pasăre de noapte. Doar că, așa cum v-am spus săptămâna trecută, învăț. Mă reprofilez. Animație, modelare, 3D.

  De zburat, zbor de când mă știu. Am să mă opresc când oi închide ochii pentru totdeauna.

 11. Bravo!…si eu am invat singur, Adobe, Corel, Acd..etc… Doar in trei-patru programe, imi realizez ideograamele…personal cred ca sint cel mai bun din tara…Numai ca nimeni nu pricepe…Toti se holbeaza si nu pricep nimic din ce desenez eu… Niste cacaciosi…Nu?… Eu am locuit in Sibiu pe Calea Dumbravii nr 15, care era chiar la intarea pe strada… Doua blocuri de 4 etaje, pentru MApN si MAI…Tatal meu a fost ofiter de MApN… A murit in 1996…la numai 66 de ani… Dupa ce muncit 43 de ani…Bine ca a murit atunci. Astazi daca ii taiau din pensie murea de trei ori in chinuri groaznice…Mai bine ca s-a savirsit atunci… Pacat insa de virsta…
  Mai vorbim,
  cu prietenie,
  andrei

 12. Condoleanțele mele.

  Poate e mai bine pentru dumnealui, dar a fost tânăr.

  Concidențele nu se opresc aici. Și al meu părinte a dispărut dintre noi tot la 66 de ani. Doar că cu 3 ani mai târziu decât al dumneavoastră.

  Să le fie țărâna ușoară!

  Revenind la grafică, chiar desenați bine.
  Eu sunt încă departe, trebuind să reînvăț ceea ce am uitat prin lipsa de exercițiu.

  Cei/cele care fac grafică în țară sunt jalnici/ce, în marea lor majoritate. Mai sunt și unii/unele care sunt sclipitori și talentați. Dar rar.

  Toate cele bune,

  Alex

 13. Dar ai invatat vreodata ceva legat de grafica?… Eu stiu ca sint cel mai bun din tara ( ca sa mai ridem si noi, de noi…) Coincidenta bizara si chiar interesantha. Daca a murit tot la 66 de ani cu trei ani mai tirziu inseamna ca era mai mic decit tatal meu cu 3 ani… Logic?… Iar daca dinsul era doar cu trei ani mai mic decit tatal meu, virsta ta,,,care a r fi acum?…
  Toate la fel de bine…
  Andrei

 14. Păi v-am spus în alt mesaj: cu 15 ani mai mic decât dumneavoastră.

 15. Asa este…iarta-ma …Mos-cocolos… dar eu spun ca ne putem tutui…mi se pare firesc dupa comunicarea care exista acum intre noi…
  andrei

 16. Sincer, acum nu prea îmi vine la îndemână. Poate după ce ne-om cunoaște mai bine.

 17. Cum simti tu asa facem…
  tot cu prietenie,
  adm

 18. Pingback: România atacată (şi alte mătrășeli și noi aberații din lume şi de la noi) « lumea răzvrătiţilor

 19. Of course, what a great site and informative posts, I will add backlink – bookmark this site? Regards, Reader

 20. Intriguing post. I have been searching for some good resources for solar panels and discovered your blog. Planning to bookmark this one!

 21. Nice post! You truly have a wonderful way of writing which I find captivating! I will definitely be bookmarking you and returning to your blog. In fact, your post reminded me about a strange thing that happened to me the other day. I’ll tell you about that later…

 22. Interesting read, perhaps the best article iv’e browse today. We learn everyday cheers to you!

 23. I REALLY liked your post and blog! It took me a minute bit to find your site…but I bookmarked it. Would you mind if I posted a link back to your post?

 24. Nice post! You truly have a wonderful way of writing which I find captivating! I will definitely be bookmarking you and returning to your blog. In fact, your post reminded me about a strange thing that happened to me the other day. I’ll tell you about that later…

 25. I’ve just started off a blog, the knowledge you give on this site has aided me extremely. Thank you for all your time & work.

 26. Thanks for posting. Good to see that not everyone is using RSS feeds to build their blogs 😉

 27. This post makes a lot of sense !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: